Početna      Pretraga      Dodaj organizaciju      O nama      Kontakt  

Početna Informatika Centar za kompjutersku edukaciju - CCED

Centar za kompjutersku edukaciju - CCED

Centar za kompjutersku edukaciju - CCED
Oblasti ponude neformalnog obrazovanja:
Informatika | Projektno upravljanje
Općina: Centar Sarajevo
Adresa: Alipašina 2, Sarajevo
Kontaktna osoba: Amir Mulalić
Email kontaktne osobe: cced@cced.ba
Telefon: 033259146
Fax: 033259145
Web adresa: www.cced.ba
Kontaktna društvena mreža: -
Misija:

Centar za kompjutersku edukaciju (CCED) je nevladina i neprofitna organizacija osnovana 2002. godine u Sarajevu, BiH. Naša misija je da:
- Osiguramo poznavanje modernih tehnologija IT profesionalcima
- Osiguramo edukaciju i testiranje iz oblasti poznavanje računarskih tehnologija početnicima i ljudima koji traže "drugu prilike"
- Ponudimo IT programe za prekvalifikaciju (program razvoja radne snage)
Zajednička ideja grupe ljudi je bila nalaženje pravog načina za iskorištavanje potencijala koje nudi Internet kao medij za dizajniranje novog modela edukacije. U ovom trenutku mi smo ovlašteni davatelj usluga obuke za sljedeće kompanije:
- Oracle - Oracle Approved Education Provider
- SUN - SUN Learning Initiative
- Microsoft - Certified Partner for Learning Solutions
- Comp TIA – Comp TIA Learning Alliance Member
- Cisco - Regional and Local Cisco Networking Academy
- LPI - Linux Professional Institute Training Provider
- ECDL - European Computer Driving License
- Crestcom - visoko priznat seminar za Bullet Proof Managere
- Custom E-learning programs
Također,davatelji smo usluga testiranja (testing centar) za:
- Pometric
- Virtual Universities Enterprise (VUE).
Svaki od ponuđenih programa obrazovanja je osmišljen kao jedan ili više seminara koji pripremaju studente za stjecanje industrijskih certifikata. Industrijska certifikacija je jedan od takozvanih paralelnih sistema obrazovanja, i standardni oblik dokazivanja sposobnosti u IT svijetu. Po uspješnom prolasku certifikacijskog ispita, polaznik stiče pravo da budućem poslodavcu prikaže potvrdu koja garantira da njen vlasnik posjeduje znanja i vještine potrebne za projektiranje, implementaciju i održavanje tehnoloških rješenja po standardima određene kompanije.
CCED također stvara vlastite obrazovne programe. Te aktivnosti uglavnom se provode ad-hoc, u saradnji s klijentom. Razlog je uglavnom zbog kombiniranja modula iz različitih seminara za studente koji imaju znanja i koji su zainteresirani za određene obrazovne segmente. Svi programi ponuđeni u našem centru imaju određene detaljne uslove registracije i godišnji raspored obuka, osim u slučaju pojedinačnih projekata. Neki od uslova za pristup obuci su predtestovi trenutnog znanja u željenom području IT-a, nivo znanja jezika, iskustvo u IT itd. Opisi nekih drugih važnih projekata:
1. Pružanje ECDL obuke za 980 mladih nezaposlenih osoba (15-30 godina) na 16 lokacija u državi, financiran od strane UNDP BiH. Potrebne usluge su uključivale pružanje obuke u skupini od 980 mladih nezaposlenih osoba iz BiH, Republike Srpske i Federacije BiH kroz provođemke adekvatne ECDL nastave.
2. IT obuka za 400 korisnika Poslovnog inkubatora i nezaposlenih osoba starijih od 35 godina, financiran od strane SERDA Sarajevo. Potrebne usluge su uključivale pružanje obuke grupi od 400 korisnika SERDA Poslovnog inkubatora kroz provođenje odgovarajuće nastave u područjima potrebnim za daljnji razvoj u IT oblasti i pretkvalifikaciju.


Vizija:

Ciljne grupe
Glavne ciljne grupe i područja aktivnosti su ona gdje smo već prisutni s našim proizvodima i uslugama:
- Državne institucije
- Sektor telekomunikacija
- Financijske institucije
- Nevladine organizacije
- Univerziteti
Budući da je Centar vodio ili aktivno učestvovao u gotovo svim većim projektima IT obuke u zadnjih više od 9 godina, a uzimajući u obzir da u BiH ne postoje preduslovi (Zakon o obrazovanju odraslih, i sl.) koji bi omogućiti da naša obrazovna ponuda postane dio formalnog obrazovnog okvira, možemo reći da su naši napori priznati od strane većine relevantnih instanci - od strane tržišta i naših studenata.
CCED je potpisao Memorandum o razumijevanju sa Fakultetom informacijskih tehnologija u Mostaru i Ekonomskim fakultetom u Sarajevu o suradnji u području IT obrazovanja.
CCED je lider u području IT obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Naša lokalna Cisco Networking akademija je 2003. godine u Johannesburgu nagrađena kao najbolja lokalni akademija u EMEA regiji (Europa, Bliski Istok i Afrika), Južnoafrička Republika. CCED je u bližoj prošlosti organizirao dva meĐudržavna prvenstva za regiju jugoistočne Europe, čiji su učesnici bili još uvijek studenti na Cisco akademijama u cijeloj regiji.
Također, CCED je u školskim godinama 2003/2004 i 2004/2005, uz saglasnost Ministarstva nauke i obrazovanja, u dvije srednje škole u Sarajevu (Prva bošnjačke gimnazija i Druga gimnazija) implmentirao IT Essentials I i II (dio standardne ponude Cisco akademije) kao izborne predmete, a u sklopu pilot projekta. Nastava za studente je bila potpuno besplatna. CCED provodi neke od najvećih projekata obuke u BiH, a koji su financirani od strane Europske Komisije i UNDP.


Ciljna grupa:
 • studenti/ce
 • nezaposleni mladi
 • mladi s fizičkim onesposobljenjem
 • talentirani mladi
 • socijalno ugroženi mladi
 • društveno isključeni mladi
 • mladi iz ruralnih područja

Plaćaju li mladi obuke koje pohađuju?:
 • Ne

Ko održava obuke koje nudite?:
 • uposlenici/e organizacije

Dob polaznika/ca:
 • 21 – 25
 • 26 – 30
 • preko 30 godina

Obuke koje nudi organizacija:

U ovom trenutku mi smo ovlašteni davatelj usluga obuke za sljedeće kompanije:
1. Oracle - Oracle Approved Education Provider
2. SUN - SUN Learning Initiative
3. Microsoft - Certified Partner for Learning Solutions
4. CompTIA – Comp TIA Learning Alliance Member
5. Cisco - Regional and Local Cisco Networking Academy
6. LPI - Linux Professional Institute Training Provider
7. ECDL - European Computer Driving License, Training and Testing Center
8. Crestcom - visoko priznat seminar za Bullet Proof Managere
9. Custom E-learning programs


Napomene organizacije:

Što se tiče obuka i plaćanje naknade za iste polaznici u CCED Sarajevo plaćaju komercijalnu cijenu prema važećem cjenoviniku. S obzirom da je većina projekata IT obuka za ciljne grupe kao što su mladi, mladi nezaposleni, mladi iz ruralnih područja finansirana iz EU fondova i ostalih međunarodnih organizacija, ciljne skupine u potpunosti besplatno pohađaju obuke izabrane projektom.


Dodano: 2011-12-22 07:14:56 ; Zadnja izmjena: 2012-01-31 09:13:47 ;   

Korisnički meniPodršku ovom projektu pruža Grad Sarajevo što ukazuje na spremnost Grada i njegovih institucija da unaprijedi i intenzivira saradnju sa civilnim društvom u cilju jačanja lokalne samouprave i sudjelovanja građana/ki u vršenju poslova od javnog značaja.

 
Projekat finansira Evropska unija

Ministarstvo pravde
Bosne i Hercegovine

Empowered lives.
Resilient nations
.

Grad Sarajevo
City of Sarajevo

Ovaj projekt se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije II – LOD II“ koji finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 1,5 miliona eura, a u saradnji sa Gradom Sarajevo.